„Kodėl virtos dešros ir dešrelės vadinamos „pieniškomis“, jeigu jose nėra pieno? Prieš daugiau nei keletą dešimtmečių į tokias dešreles iš tiesų dėdavo pieno miltelių, tačiau šiais laikais jos tikrai nėra pieniškos - išlikęs tik pavadinimas <...>“ - Tai – vienos diskusijos apie maisto kokybę ištrauka, paskatinusi mus ieškoti konkretaus atsakymo. Įminkite šią mįslę ir Jūs: Laužėm galvas, kol galiausiai nusprendėm - veikiausiai dėl skambesio, nostalgiškų vaikystės prisiminimų, ar tiesiog įpratimo...
Žiūrim ką turim standartuose ir higienos normose: „Pieniška dešra“ ir „Pieniškos dešrelės“ - tradiciniai geros kokybės mėsos gaminių pavadinimai. Lietuvos Standartas nustato, kad taip vadinami gaminiai privalo atitikti tik aukščiausiai rūšiai nustatytus kokybės rodiklius. O kad vartotojas nebūtų klaidinamas mėsos gaminio, pavadinto žodžiais: „pieniška“, „pieniškos“ sudėtyje būtinai turėtų būti pieno miltelių. Nors pagal Lietuvos standarto LST 1919 „Mėsos gaminiai“ nuostatas aukščiausios rūšies mėsos gaminių gamyboje neleidžiama naudoti baltyminių mėsos pakaitalų, virtų pieniškų dešrų ir pieniškų dešrelių gamybai numatyta išimtis - pieniškų dešrų juslinėms savybėms pagerinti iš viso leidžiama naudoti ne daugiau kaip 3 proc. pieno ir kiaušinių miltelių. Na, kas iš tiesų „gerina“ juslines gaminių savybes dabar jau žino ir darželinukai – skonio stiprikliai! Žiūrim ką turim receptūroj ir etiketėse: Etiketėje žaliavos ir maisto priedai turi būti išvardyti pagal kiekį mažėjančia tvarka. Tačiau jei skaitom virtų dešrelių ir dešrų sudėtį ir matom: kiauliena, kiaulių pažandės, lašinukai, vanduo, maistinės kiaulių odelės, o visa kita - manų kruopos, miltai, lieso pieno milteliai, tirštikliai, skonio stipriklis, lipnumą reguliuojanti medžiaga, kvapiosios medžiagos , antioksidatoriai, stabilizatoriai, dažikliai, konservantas, - tai kokio pavadinimo reiktų tikėtis etiketėje? – „Virtos Pažandžių dešrelės“, o gal „Virta kiaulių odelių dešra“? Nepamirškime, kad Lietuvoje apie 50-70% suaugusių žmonių ir apie 3% vaikų netoleruoja laktozės. Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos sveikatos stiprinimo ir kurortologijos skyriaus vedėjo Dr. Almanto Kranausko, net menkiausias kiekis pieno produktų šiems žmonėms sukelia problemų žarnyne, kurios vėliau sąlygoja dar didesnių sveikatos sutrikimų, todėl ir 3% pieno miltelių virtose dešrose ir dešrelėse jiems yra nuodas. Deja, daugelis maisto (ir net vaistų) gamintojų to nepaiso ir pienu ar laktoze "pagerina" daugelį gaminių.
Kaip vykdant mėsos gaminių kokybės kontrolę vertinami tokie mėsos gaminių pavadinimai, kaip: „Pieniškos dešrelės“ ir „Pieniška dešra“? Anksčiau yra pasitaikę tokių vartotojų klaidinimo atvejų: - Gaminiai pavadinimu „Pieniškos dešrelės“ kai kurių gamintojų buvo gaminami nenaudojant pieno miltelių; pieno baltymai nenurodomi nei receptūroje, nei ženklinimo etiketėje;
|
„Tai, kad gamintojai rūpindamiesi kuo mažesne gaminio savikaina pieno miltelių naudoja kuo mažiau, bet giriasi, jog dešrelės yra „pieniškos“, - tik dar vienas vartotojus klaidinantis triukas. Manau, kad „pieniškas“ gaminys turi būti išties pieniškas, neapsiribojant 3%“, – sako Agnė Zuokienė.
VMVT klausėme:
VMVT atsakė: